Budo, kamppailu- ja itsepuolustuslajit kehittävät monipuolisesti kuntoa, taitoja, liikevalikoimaa, lihasvoimaa ja tasapaino- ja koordinaatiokykyä. Fysiikan ja kehollisten taitojen lisäksi kehittyvät myös harjoittelijan henkinen ja sosiaalinen puoli. Harjoittelu sopii niin nuorille kuin aikuisillekin!

LUKKOPAINI JA BRASILIALAINEN JUJUTSU
Lukkopaini on kamppailulaji, jossa päämääränä on hallita vastustajaa pystyssä tai matossa ilman lyöntejä erilaisten käsi- ja jalkalukkojen sekä kuristusten avulla. Lajin perustan muodostavat pystypaini, mattopaini, nivellukot ja kuristukset. Harjoituksiin kuuluvat erilaiset kaadot, maahanviennit ja oman position parantaminen. Laji on monipuolinen, sillä siinä yhdistyvät kaikkien matto-ottelua sisältävien kamppailulajien tekniikat. Muista lajeista lukkopaini muistuttaa eniten brasilialaista jujutsua. Suurimman eron lajien välille luo käytettävä varustus. Lukkopainissa käytetään yleisesti shortseja ja paitaa, kun taas BJJ:ssä käytetään lajiin tarkoitettua pukua. Tällöin erilaisten otteiden saaminen ja käyttäminen on lajien kesken huomattavan erilaista. Lajit kuitenkin tukevat toisiaan samankaltaisten tekniikoiden ansiosta. Brasilialainen jujutsu BJJ sai alkunsa brasilialaisen Gracie-suvun kehittämänä. Keskeinen idea oli luoda itsepuolustusmuoto, jolla pienempi tai heikompi ihminen voi selviytyä lähikamppailussa isokokoista vastustajan kanssa. BJJ on kamppailu- ja itsepuolustuslaji, joka ammentaa piirteensä japanilaisista perinteisistä lajeista kuten jujutsusta ja judosta.
Näitä sisarlajeja pääset treenaamaan Coressa! Treeneihin kannattaa varata t-paita ja shortsit, joissa ei ole taskuja tai vetoketjuja. Mikäli innostut lajin harrastamisesta, voit halutessasi hankkia puvun myöhemmin. Suositeltavaa on, että jokainen osallistuja huolehtii hyvin hygieniastaan. Hyväntuoksuisen treenikaverin kanssa on mukava painia. Kynnet kannattaa leikata lyhyeksi ja korut/lävistykset ottaa pois.
Lajiin tutustuminen kannattaa aloittaa startti/perustekniikkatunneilta, joita pidetään Kellossa kevätkaudella keskiviikkoisin klo 18.00-19.15. Voit tulla mukaan milloin vain. Myös muut osallistujat ovat lajiin tutustujia! Starttitunti koostuu kolmesta osiosta:
1) Lämmittely: liikkuvuus, lajin-omainen liikkuvuus & lihaskunto,
2) Tekniikka: perustekniikkadrillit
3) Sparraus
Starttitunti aiheet vaihtuvat viikoittain 4 viikon jaksoissa:
1) Pystypaini
2) Päältäkontrollointi
3) Altakontrollointi/ pakeneminen
4) Selkä hyökkäys ja puolustus
Kun olet osallistunut starttitunneille, voit jatkaa myös lajin muille viikkotunneille. Lukkopaini/BJJ sopii niin junioreille, nuorille kuin ikuisillekkin!

KUNTONYRKKEILY
Nyrkkeily on kamppailulaji, jossa kaksi kilpailijaa ottelee köysillä ympäröidyssä kehässä ja yrittää lyödä vastustajaansa nyrkkeilykäsineillä suojatuilla nyrkeillään. Tästä lajista on jalostunut kuntoilijoiden oma nyrkkeilymuoto: kuntonyrkkeily. Tunnit koostuvat alkulämmittelystä, nyrkkeilyosuuksista sekä lihaskuntoharjoitteista. Tunnilla työskennellään aktiivisesti koko keholla; lyönti- ja väistöliikkeet sekä jalkatyöskentely kuormittavat kehoa monipuolisesti. Tunnilla käytettävät välineet- kuten nyrkkeilyhanskat löytyvät kuntonyrkkeilyalueelta. Tunneilla käytetään kuntonyrkkeilysäkkejä, pistehanskoja sekä panssareita. Kuntonyrkkeily on tehokas laji, joka sopii kaikille iästä, koosta, treenitaustasta tai sukupuolesta riippumatta!