TURVALLISUUSSUUNNITELMA

Tämän turvallisuusasiakirjan tarkoituksena on tiedottaa turvallisuuteen liittyvistä ohjeistuksista Liikuntakeskus Coressa. Asiakirjan avulla pyritään ennaltaehkäisemään tapaturmia ja onnettomuuksia, ja antamaan toimintaohjeita niiden varalle.

YHTEYSTIEDOT

Liikuntakeskus Core Takomotie: osoite Takomotie 1, 90830 HAUKIPUDAS

Liikuntakeskus Core Kello: osoite Nikintie 1, 90830 HAUKIPUDAS

Liikuntakeskus Core Haukipudas: osoite Anjanmutka 2, 90830 HAUKIPUDAS

Liikuntakeskus Core p. 044-5545787

Sanna Halonen p.0400-979789

Katri Kivari p. 040-5787015

Ismo Halonen p.040-5118340 (kiinteistötekniikka)


YLEINEN HÄTÄNUMERO 112


RAKENNUKSET JA RAKENTEET

Takomotie : 1340m2 | puurakenne | sisäänkäynnit 4kpl | tekninen tila 2.krs

Palopostit, käsisammuttimet

Järjestelmät ja varautuminen: sähkön, veden ja kaukolämmön pääkatkaisin 2.krs. Ilmastoinnin hätäkatkaisin pääovella eteisessä. Ensisammutusvälineistönä käsisammuttimet ja paloletkut. Sähköiset savunpoistoikkunat. Varapoistumistiet etuovet, ryhmäliikuntasali, kuntosali. Liikuntatiloissa kaksi ensiapukaappia. Tallentava videokamerajärjestelmä pimeätoiminnolla ympäri vuorokauden.

Kello : 2200m2 | puurakenne | sisäänkäynnit 8kpl | 2 x tekninen tila 2.krs

Palopostit, käsisammuttimet

Järjestelmät ja varautuminen: sähkön, veden ja kaukolämmön pääkatkaisin 2.krs. Huomio kaksi teknistä tilaa liikuntakeskuksen molemmissa päädyissä. Savunilmaisimet kaikissa kerroksissa sekä liiketiloissa: varoitus savusta tekstiviestillä. Palovaroittimet kaikissa kerroksissa sekä liiketiloissa: ilmaisevat savun kuuluvalla hälytysäänellä. Ilmastoinnin hätäkatkaisin pääovella eteisessä. Ensisammutusvälineistönä käsisammuttimet ja paloletkut. Sähköiset savunpoistoikkunat. Varapoistumistiet etuovet, kuntosali, toiminnallinen sali 3x. Liikuntatiloissa kolme ensiapukaappia ja asiakaspalvelussa yksi. Tallentava videokamerajärjestelmä pimeätoiminnolla ympäri vuorokauden.

ENSIAPUKAAPPIEN SIJAINTI

1) Asiakaspalvelupisteessä

2) Kuntosalille johtavalla käytävällä, asiakaswc- tilojen vieressä

3) Toiminnalliseen saliin johtavalla käytävällä, sisääntulon vierustalla

Ensiapukaapeissa on kylmäpusseja ja laastareita. Asiakaspalvelupisteessä kattavammin, mm. sidostarpeita ja elvytyssuojia.

RISKIEN ARVIOINTI, ENNALTAEHKÄISY JA TOIMINTAOHJEET

TAPATURMAT JA SAIRASKOHTAUKSET: Verenvuodon tyrehdyttäminen ja haavan sitominen ovat ensiavun perustaitoja. Tyrehdytä mahdollinen verenvuoto. Puhdista haavasta lika juoksevan, viileän veden alla. Sulje pienen viiltohaavan reunat vastakkain esim. laastarilla ja peitä haava tarvittaessa suojasidoksella. Ohjaa tarvittaessa hoitoon. Vuotavat, syvät ja likaiset haavat ja vähänkin suuremmat viiltohaavat kuuluvat aina lääkärin hoitoon. Haavan ulkonäöstä ei aina voi päätellä, onko syvemmälle kudoksiin syntynyt vaurioita.

NENÄVERENVUOTO: Nenäverenvuoto on yleensä vaaraton. Joskus vuoto voi kuitenkin olla niin runsasta, että se vaatii lääkärin hoitoa. Anna autettavan istua etukumarassa asennossa. Ohjaa autettavaa niistämään vuotava sierain tyhjäksi. Paina vuotavaa sierainta nenäluuta vasten n. 10–15 min. Kylmä supistaa verisuonia, joten sitä voidaan pitää esim. pyyhkeen sisällä otsalla tai niskassa. Jos verenvuoto ei lakkaa, toimita autettava lääkäriin.

NYRJÄHDYKSET: Kun nivel nyrjähtää, vamma aiheuttaa verenvuotoa ihonalaiseen kudokseen. Kivun lisäksi vamma-alueelle kerääntyy nestettä ja se turpoaa. Nyrjähdysten ensiapu: Kohota raaja. Purista tai paina vammakohtaa. Jäähdytä kylmällä noin 20 minuuttia, kylmä usein lievittää kipua. Sido vammakohdan ympärille tukeva side. Kolmen K:n ensiapu auttaa nyrjähdyksen lisäksi myös revähdyksiin ja mustelmien ehkäisyyn. Nopeasti ja oikein annettu ensiapu voi säästää lääkärissä käynniltä. 1K = kompressio eli puristus. Purista käsilläsi kipukohtaa. Puristus estää verenvuotoa ja vähentää turvotusta. 2K = kohoasento. Pidä raajaa koholla. Kohoasento vähentää välittömästi sisäistä verenvuotoa, kun verenpaine verisuonistossa pienenee. 3K = kylmä. Laita kipukohtaan jotakin kylmää. Kylmä supistaa verisuonia ja vähentää siten sisäistä verenvuotoa. Jääpussi, lumi tai mikä tahansa vamma-aluetta vasten painettava kylmä auttaa. Kääri ideaaliside tai muu joustava side nivelen tueksi. Milloin lääkäriin? Jos nilkka on kipeä vielä ensiavun jälkeenkin, jalalle varaaminen on tuskallista, mustelma on suuri tai nivel ei toimi normaalisti, > lääkäriin. Huom! Nivelen sijoiltaanmenon korjaamistilanteessa vastuu on suositeltavaa jättää potilaalle ja ensihoitohenkilökunnalle hermovauriovaaran vuoksi.

MURTUMA: Murtuman oireita ovat kipu, turvotus, epänormaali liikkuvuus ja arkuus tai virheasento. Murtuman ensiapu: Yläraajan murtumassa autettava voi itse tukea kipeää raajaansa kehoaan vasten tai tue käsi liikkumattomaksi. Kylkiluiden murtumassa voit tukea rintakehää käsin tai tukisiteellä. Mikäli jalassa on murtuma, sitä ei ole syytä lastoittaa, mikäli apu saapuu kohtuuajassa. Autettavan tulee välttää jalan liikuttamista ja painon asettamista kipeälle jalalle. Jos loukkaantunutta on välttämätöntä liikuttaa, alaraajan murtuman tukemiseen voi käyttää toista jalkaa tai muuta tilapäisvälinettä, kuten esimerkiksi tukevaa lautaa tai keppiä. Jos epäilet selkärangan murtumaa, liikuta loukkaantunutta vain, jos se on hengen pelastamisen kannalta välttämätöntä. Murtumat syntyvät tavallisessti putoamisen, kaatumisen tai iskeytymisen seurauksena.

DIABEETIKON HEIKOTUS: Kun diabetesta sairastavan verensokeri laskee liian alas, syntyy diabeettinen sokki, joka voi olla hengenvaarallinen. Tunnista oireet: Hikoilu, kalpeus, vapina. Ärtymys, levottomuus. Huimaus, sydämen tykytys. Näläntunne. Päänsärky, pahoinvointi. Näön hämärtyminen ja kaksoiskuvat. Poikkeava käytös (esim. levottomuus, äkkipikaisuus). Pahimmassa tapauksessa kouristuksia ja tajuttomuus, jos verensokeri laskee hyvin alhaiseksi. Diabeettisen sokin ensiapu: Anna välittömästi sokeripitoista syötävää tai juotavaa, mikäli autettava on tajuissaan ja pystyy itse syömään tai juomaan. Tajuttomalle henkilölle ei saa antaa mitään suuhun. Mikäli autettava ei toivu 10 minuutissa tai menee tajuttomaksi, soita hätänumeroon 112. Käännä tajuton henkilö kylkiasentoon.

KOURISTELU: Aivojen toimintahäiriöt voivat aiheuttaa tahattomia lihasnykäyksiä ja kouristuksia. Ihminen saattaa kouristella monesta eri syystä. Syinä voivat olla esimerkiksi epilepsia, aivoverenvuoto, korkea kuume tai tapaturma. Tunnista oireet: Sairastunut menettää tajuntansa, kaatuu ja hänen vartalonsa jäykistyy. Jäykistymistä seuraavat nykivät kouristukset. Kouristelu kestää yleensä vain 1-2 minuuttia. Kouristuskohtauksen ensiapu: Tee hätäilmoitus numeroon 112. Älä yritä estää kouristusliikkeitä, mutta huolehdi siitä, että autettava ei kolhi päätään tai muuten vahingoita itseään. Varmista esteetön hengitys. Käännä autettava kylkiasentoon heti, kun kouristukset vähenevät. Mikäli tiedät autettavan sairastavan epilepsiaa, tee hätäilmoitus numeroon 112, jos kouristelu pitkittyy tai jos kohtaus uusiutuu. Jos kohtaus menee itsestään ohi, varmista kuitenkin, että autettava on täysin toipunut ennen kuin jätät hänet.

MYRKYTYS: Myrkytysoireiden vakavuus ja niiden ilmaantumisen nopeus riippuvat aineesta ja määrästä sekä siitä, millä tavoin myrkky on joutunut elimistöön. Toimi näin myrkytystilanteessa: Hätätilanteessa soita numeroon 112. Jos epäilet myrkytyksen mahdollisuutta, soita myrkytystietokeskukseen, puhelin 09 471 977 (24h/vrk) Toimi myrkytystietokeskuksen ohjeiden mukaan. Älä okseta. Tarkkaile autettavan tilaa, ilmentyykö esim. pahoinvointia, vatsakipua, ripulia. Jos autettava menee tajuttomaksi, turvaa avoin hengitystie kääntämällä hänet kylkiasentoon. Jos autettava menee elottomaksi, aloita elvytys.

PALOVAMMA: Palovamma on lämmön tai syövyttävän kemiallisen aineen aiheuttama kudostuho, jossa iho ja mahdollisesti myös sen alaiset kudokset vauriotuvat. Jos ihoa ei jäähdytetä, vamma laajenee syvempiin ihokerroksiin ja kipu jatkuu kauemmin. Pienen palovamman ensiapu: Palovammaa jäähdytetään mahdollisimman pian viileällä vedellä 15–20 minuutin ajan. Rakkuloita ei saa puhkaista. Palovamman voi peittää puhtaalla suojasiteellä tai palovammojen hoitoon tarkoitetulla erikoissiteellä. Milloin lääkäriin? Jos palovamma on tulehtunut, kämmentä suurempi 2. asteen palovamma, 3. asteen palovamma, sähköpalovamma, kasvojen tai käsien syvä palovamma, hengitysteissä, lapsella, vanhuksella, jotakin perussairautta sairastavalla henkilöllä esim. diabeetikon palovammat.

HENGITYSTEIDEN AVAUS: Estä tukehtuminen avaamalla hengitystiet. Ojenna autettavan pää leuan kärjestä nostamalla ja toisella kädellä otsasta painamalla. Samalla katso, kuuntele ja tunnustele hengitystä. Liikkuuko rintakehä? Kuuluuko hengityksen ääni? Tuntuuko ilman virtaus poskellasi? Arvioi onko hengitys normaalia, epänormaalia tai se puuttuu. Hälytä apua

VIERASESINE HENGITYSTEISSÄ: Vierasesineen poisto hengitysteistä vaatii ripeitä ensiaputaitoja. Toimi näin, jos autettavana on aikuinen: Asetu autettavan taakse Taivuta autettavan ylävartaloa alaspäin ja lyö tarvittaessa viisi kertaa lapaluiden väliin Mikäli tämä ei auta, soita 112. Aseta toinen käsi nyrkissä pallealle ja tartu nyrkkiin toisella kädellä. Nykäise käsiä nopeasti itseesi päin. Toista tarvittaessa 5 kertaa. Jatka tarvittaessa vuorottelemalla viittä lyöntiä lapaluihin ja viittä nykäisyä pallean alle. Jos autettava menee elottomaksi, soita 112 ja aloita painelu-puhalluselvytys rytmillä 30 painallusta ja 2 puhallusta

VERENKIERRON HÄIRIÖ: Mikäli ihmiselle tulee tukos tai verenvuoto aivojen verisuonistoon, aiheuttaa se aivoverenkierron häiriön, joka voi johtaa aivohalvaukseen. Tila voi hetkessä johtaa hengenvaaralliseen tilaan. Oireiden tunnistaminen ja varhainen hoitoon hakeutuminen on tärkeää. Oireina voi olla: Toispuoleinen jalan tai käden voimattomuus ja tunnottomuus. Vaikeutunut puhe- ja näkökyky. Huimaus, pahoinvointi, nielemisvaikeudet ja päänsärky. Tajunnan tason muutokset. Ensiapu: Tunnista oireet. Soita heti hätänumeroon 112. Rauhoita autettavaa ja aseta hänet lepoon. Jos autettava menettää tajuntansa, mutta hän hengittää normaalisti, aseta hänet kylkiasentoon. Jos autettava menee elottomaksi, aloita painelu- puhalluselvytys rytmillä 30 painelua ja 2 puhallusta.

RINTAKIPU: Rintakipuun on aina suhtauduttava vakavasti. Kovan puristavan rintakivun tavallisin syy on sydäninfarkti. Kipu tuntuu ylävartalolla ja voi säteillä vasempaan kainaloon, käsivarteen ja kaulalle. Henkilö on usein kylmänhikinen, hänellä voi olla pahoinvointia ja hengitys voi vaikeutua. Faktaa: Äkillisen rintakivun syitä on useita. Sydämen sepelvaltimotukos eli sydäninfarkti ja angina pectoris -tyyppinen kipukohtaus vaativat välitöntä ammattiapua. Sepelvaltimot huolehtivat sydämen hapen ja ravinnon saannista. Mikäli sepelvaltimoiden sisäpintaan kertyy rasvaa, kolesterolia ja sidekudosta, valtimo ahtautuu vähitellen ja veren virtaus heikkenee. Sydänlihaksen hapenpuutteesta voi seurata äkillinen sydänlihaskuolio eli sydäninfarkti ("sydänveritulppa"). Nopealla ensiavun ja hoidon käynnistymisellä voidaan estää lisävaurioiden syntyminen ja sairastuneen selviytymismahdollisuudet paranevat merkitsevästi. Henkilö voi ottaa omia lääkkeitä (nitro-lääkitys), mutta jos ne eivät auta muutaman minuutin kuluessa, toimitaan ensiapuohjeen mukaan. Rintakipuisen ensiapu: Tee hätäilmoitus heti numeroon 112. Rauhoita autettavaa ja auta hänet lepoon esim. puoli-istuvaan asentoon. Tarjoa hätäkeskuksen ohjeiden mukaan asetyylisalisyylihappoa sisältävää lääkettä (esimerkiksi aspiriini tai disperiini) pureskeltavaksi tai veteen liuotettuna. Tablettia ei anneta, jos autettava on allerginen ko. lääkkeille. Jos henkilö menee elottomaksi, aloita painelu-puhalluselvytys rytmillä 30 painelua ja 2 puhallusta ja ilmoita hätäkeskukseen muuttuneesta tilanteesta.

SOKKI: Sokin oireet voivat olla seuraus suurista sisäisistä tai ulkoisista verenvuodoista, vaikeista murtumista, palovammojen tai rajun ripulin aiheuttamasta nestehukasta. Myös sydämen pumppausvoiman pettäminen tai voimakas allerginen reaktio voivat aiheuttaa sokkitilan. Tunnista sokin oireet: Iho on kalpea ja kylmän hikinen. Henkilö on levoton, myöhemmin sekava. Hengitys on tihentynyt. Suu on kuiva, autettavalla on janontunne. Syke on nopea ja heikosti tunnettavissa. Sokkipotilaan ensiapu: Aseta autettava lepoon, hänelle hyvään asentoon. Soita hätänumeroon 112. Suojaa kylmältä esimerkiksi huovalla tai takilla ja eristä kylmästä alustasta. Rauhoita. Älä tarjoa syötävää tai juotavaa. Seuraa hengitystä ja verenkiertoa. Anna tarvittaessa muu oireenmukainen ensiapu.

ELVYTYS: Elvytyksen onnistumisen ratkaisee ennen kaikkea aika, joka kuluu sydämen pysähtymisestä elvytyksen aloittamiseen. Tapahtumapaikalla olevan auttajan pitäisi olla elvytystaitoinen ja hänellä tulisi olla rohkeutta auttaa. Nopeasti aloitettu elvytys kaksin- tai jopa kolminkertaistaa autettavan selviytymisen mahdollisuuksia. Toimintaohje kun kyseessä aikuinen: Herättele, soita hätänumeroon 112, käännä autettava selälleen, hengittääkö? Avaa hengitystie, jos ei hengitä. Aloita elvytys: paina 30 kertaa, puhalla 2 kertaa


ENNALTAEHKÄISY JA ENNAKOINTI: Huolellinen tilojen siivous sekä tilojen ja laitteiden kunnon / toimivuuden tarkkailu.Hyvä järjestys. Huoltoa vaativat merkitään (esim. laite epäkunnossa, huolto tilattu) ja korjataan pikimmiten. Ajantasaiset kuukausittaiset ja vuosittaiset huollot laitteille ja kiinteistölle. Talviaikaan huolehditaan lumitöistä sekä hiekoituksesta. Lumet pudotetaan katolta tarvittaessa. Liikunnassa ohjeistus liikunnasta omalla kuntotasolla, soveltuva vaatetus, huolellinen verryttely. Liikkumaan vain terveenä. Ensiapukaapeissa kylmäpusseja ja laastareita. Asiakaspalvelupisteen ensiapukaapissa kattavampi sisältö. Henkilökunnan ensiaputaidot ja ensiapuvalmius


SÄHKÖKATKO: Sähkökatko ei normaalioloissa kestä tunteja kauemmin. Tyypillinen sähkökatko on minuuttien luokkaa, koska virtaa pyritään syöttämään kiertoteitse vikakohdan ohi. Tilanne aiheuttaa suurimmat ongelmat tietojärjestelmille. Ilmastointi pysähtyy. Valaistusongelmat tulevat korostetusti esille tiloissa, joissa ei ole ikkunaa. Jos, sähkökatko kestää kauan koko toiminta voidaan joutua keskeyttämään. Sähköjen katketessa syttyvät varavalot. Sähkökatkoksen tilanteesta voi soittaa Haukiputaan Sähköosuuskunnalle. Sieltä saa tiedon, missä vika on ja kauanko sen korjaaminen kestää.

SÄHKÖISKU: Katkaise virta ja irrota uhri jännitteestä, mutta varo itse joutumasta virtapiirin osaksi. Ellei virtaa saada katkaistua, irrota loukkaantunut eristävällä välineellä, esim. kuivalla laudanpätkällä, narulla tai vaatteella. Tutki hengityksen ja sydämen toiminta. Aloita tarvittaessa elvytys. Anna tajuissaan olevalle uhrille runsaasti juotavaa shokin torjumiseksi. Aseta tajuissaan oleva uhri pitkälleen ja tajuton kylkiasentoon. Välitä tieto mahdollisesta suurjännitteestä lääkärille, jotta varmistetaan sisäisten vammojen tehokas tutkiminen. Pienetkin sähköiskut tulee ottaa vakavasti> shokkivaara!

TULIPALO: Palavasta talosta on itse pystyttävä poistumaan nopeasti - viimeistään 2-3 minuutin kuluttua palon havaitsemisesta. Toimintaohje: Varoita vaarasta kaikkia. Varmista sisälläolevien ulospääsy. Kokoontumispaikka Kellonkaupantien puolella pyörätiealue. Poistu ulos, sammuta mennessä ilmastointi eteisessä. Sulje ovet perässäsi. Voit yrittää sammuttaa tulenalun sammutuspeitteellä tai käsisammuttimella, mikäli mahdollista - älä kuitenkaan vaaranna omaa tai muiden ihmisten turvallisuutta. Tarvittaessa konttaa tai ryömi, lattianrajassa savua ja lämpöä on vähiten. Soita 112 turvallisesta paikasta. Varmista että hätäilmoitus menee myös liiketiloihin/ liiketiloissa toimivat varmista että hätäilmoitus menee myös liikuntakeskuksen puolelle. Opasta palokunta paikalle.


ENNALTAEHKÄISY JA ENNAKOINTI: Sähkölaitteiden sammutus ja irrottaminen sähköpistokkeesta aina kun mahdollista. Rikkinäiset sähkölaitteet poistetaan käytöstä välittömästi. Tyhjiä paristoja ei säilytetä tiloissa. Ajantasaiset kuukausittaiset ja vuosittaiset huollot laitteille ja kiinteistölle. Ajantasaiset paloturvallisuustarkastukset. Palovaroittimet. Ensisammutusvälineistö, keittiössä sammutuspeite. Poistumisohjeet / varauloskäyntikyltit. Asiakaspalvelun ensiapukaapissa ensiaputarpeet palovammaan. Henkilökunnan ensiaputaidot ja ensiapuvalmius

VESIVAHINKO: Toimintaohjeet: Vesilähteen sammutus jos mahdollista. Veden pääkatkaisin 2. krs teknisessä tilassa. Hätätilanteessa hälytys 112. Palolaitos Timo Salonen 044- 703 88 22 | Haukiputaan vesi 8874 336 | Ismo Halonen 040-5118340


ENNALTAEHKÄISY JA ENNAKOINTI: Kosteuseristykset vaadittavissa tiloissa. Kiinteistönhuolto.


UHKAAVAN HENKILÖN KOHTAAMINEN: Säilytä malttisi, älä provosoidu. Peräänny ja pidä turvaväli, jos voit. Pidä kädet näkyvissä. Älä käännä selkääsi. Vältä äkkinäisiä liikkeitä ja tuijottamista. Rauhoita puhumalla selkeästi, lyhyesti ja myötäillein, älä keskeytä. Istu, jos uhkaavasti käyttäytyvä henkilö istuu ja nousee seisomaan, jos uhkaaja nousee. Pakene heti, jos tilanne näyttää muuttuvan vaaralliseksi. Hälytä lisäapua heti kun voit.

Joskus tilanteet voivat kehittyä niin nopeasti ja arvaamatta, että puheella rauhoittelusta ei ole apua. Silloin on oikeus turvautua itseään tai toista puolustaakseen voimakeinoihin pienintä mahdollista voimaa käyttäen. Tapauskohtaisesti on kuitenkin syytä harkita tarkkaan, kannattaako voimankäyttöoikeutta käyttää vai onko turvallisempi vaihtoehto kutsua paikalle vartija tai poliisi.


ULKONA JÄRJESTETTÄVÄ YKSILÖ/ RYHMÄLIIKUNTA: Ulkoliikunnassa vastuu toiminnan turvallisuudesta on ohjaajalla. Hänen tulee laatia reittisuunnitelma, sekä varmistaa turvallisuus reitillä. Reitti, vauhti ja lenkin kesto tulee informoida osallistujille ennakkoon. Yksittäisille / viikkolenkeille ei laadita erillistä turvallisuussuunnitelmaa mikäli tarve ei sitä erikseen edellytä. Yleisenä turvaohjeena noudatetaan tätä asiakirjaa.


KILPAILUT: Kilpailuille ei laadita erillistä turvallisuussuunnitelmaa mikäli tarve ei sitä erikseen edellytä. Yleisenä turvaohjeena noudatetaan tätä asiakirjaa.